You are currently viewing iPhone X

iPhone X

iPhone X – Da li je faktor X?
iPhone X – Preuzeto sa Apple.com
Kompanija Apple predstavila je svoj najnoviji model telefona koji se ubrzo našao i u rukama korisnika u Srbiji. Kao i do sada neću se zadržavati na tehničkim specifikacijama. Koga interesuju tehničke karakteristike može ih pronaći na sajtu proizvođača:
Ukoliko Vas interesuje unutrašnjost telefona, iFixit se kao i do sada potrudio:
Prethodni telefon koji sam koristio bio je iPhone 7 Plus, Black,128GB. Ono što izdvaja iPhone X od prethodnih telefona su po mom mišljenju:
1. Izrada
2. Face ID (odsustvo Home dugmeta i senzora za otisak prsta)
Izrada
X zaista izgleda sjajno, kao i svi prethodni telefoni, + jedan korak dalje. Prva stvar koju sam primetio prilikom otpakivanja je težina telefona. Iako ima 174g u odnosu na 188g koliko ima 7 Plus, telefon deluje teže, čvršće i prelepo. Hromirana crna boja rama na Space Gray modelu se odlično uklapa sa OLED ekranom i staklenim leđima i zaista nemam ni jednu zamerku na kvalitet izrade. Posle dužeg vremena sam jednom iPhone modelu posvetio malo više vremena zagledajući ga sa svih strana.
iPhone X – Preuzeto sa Apple.com
Linije na ramu sada su tanje, manje izražene, ringer/silent dugme je identično, dugmići za pojačavanje i smanjivanje zvuka su iste dužine ali širi, a sleep/wake dugme je skoro duplo veće u donosu na 7 Plus model.
Kamera je sada vertikalno postavljena i deluje mnogo lepše kada telefon nije u maskici, ali svi mi volime da zaštitimo naše ‘ljubimce’, a Apple mora da prodaje nove maskice
iPhone 7 Plus i iPhone X, Apple Silicone Red Case 
iPhone X i iPhone 7 Plus


Face ID

iPhone X je prvi Apple telefon koji ima ovu tehnologiju. Iskreno, ja nisam oduševljen funkcionalnošću iste. Kao i uvek Apple kreira interesantan proces za podešavanje, jednostavan, razumljiv. Nakon toga proverite kako radi par puta jer je zanimljivo, pravite razne face, stavljate kapu, kapuljaču (pada sneg napolju), naočare i telefon se otključava bez ikakvih problema.
Međutim, postoje mnogobrojne situacije u mom načinu korišćenja kada Face ID uopšte nije upotrebljiv u odnosu na Touch ID. Navešću dve najčešće:
Primer1:
Sedite i gledate TV, radite nešto na računaru, pričate sa nekim, telefon je pored Vas. Stiže notifikacija. Sa Touch ID tehnologijom otključavate ekran, pogledate poruku, tweet, post, mail iskosa bez potrebe za podizanjem telefona. Sa Face ID tehnologijom to nije moguće. Telefon morate da pogledate, ali pogled se ne prihvata iskosa, sa strane, što znači da morate da uzmete telefon u ruku i okrenete ga ka sebi.
Face ID ne radi kada radite za računarom i pogledate telefon iskosa

Primer 2:

Otisak malog prsta uvek sam imao podešen u svom telefonu jer kada jedem rukama, prsti su masni, uvek sa malim prstom mogu da otključam telefon i pogledam šta me interesuje. Sa Face ID tehnologijom to opet nije moguće. Telefon mora da bude ili ispred mene, a ako nešto jedem to nije naravno moguće ili stoji sa strane pa moram opet da ga podignem jer iskosa neće funkcionisati.

Mnogi će reći da uvek mogu da unesem šifru telefona i naravno da je to tačno, ali Apple forsira Face ID kao mnogo bolju opciju od Touch ID tehnologije što u mom slučaju nije tačno.

iPhone X vs iPhone 7 Plus
U odnosu na prethodni telefon koji sam koristio na papiru X ima bolji procesor, bolju kameru, bolji ekran. U praksi ništa od toga je ne vidim u dovoljnoj količini da bih se odlučio za prelazak na noviji model. iPhone 7 Plus ima veći ekran, što meni mnogo više odgovara. Procesor jeste brži, ali nisam siguran da sam ja ikada iskoristio i 50% mogućnosti A10 Fusion čipa. Za sada ne mogu da govorim o bateriji jer je ovo prvi dan da koristim iPhone X što znači da sam ga do sada već tri puta napunio dok sam sve istražio, testirao i podesio. Ekran jeste naravno bolji, ali to nikako ne može biti dovoljan razlog. iPhone 7 je inače imao jedan od najboljih, ako ne i najbolji IPS Retina ekran na tržištu. OLED ekrani jesu bolji naravno, siguran sam da je razlika izraženija ako prelazite sa 5s, SE ili iPhone 6 ali prelazak sa 7 Plus na X ne deluje toliko bolji. Kamera ima dodatne opcije za slikanje portreta ali te iste opcije ima i iPhone 8 Plus.

Cena
Veliki broj Youtubera je u prvi plan istakao cenu proizvoda pa ću posvetiti par rečenica tome. Da li iPhone ima visoku cenu? Apsolutno da? Da li ta cena sprečava postojeće korisnike da ga kupe? Moje mišljenje – Ne. Postojeći Apple korisnici naviknuti su da prelaze na sledeći model. Prodaće stari i doplatiće za novi jer Apple proizvodi ne gube vrednost brzo i to je jedna od velikih prednosti. Ukoliko smatrate da X može da Vam ponudi mnogo više, prodaćete postojeći iProizvod i doplatiti za X. 80% postojećih Apple korisnika kupuje sledeći proizvod koji kompanija Apple predstavi. Mnogi se neće složiti sa mojom konstatacijom i rećiće da njima ne treba novi model, da su zadovoljni postojećim i to je naravno tačno. Vi ste u onih 20% 🙂
Problem mogu da budu korisnici koji koriste druge platforme, a razmišljaju da pređu na iOS ali ja nikada nisam koristio ni Android pa možda neko u komentarima može da napiše šta je to o čemu razmišljaju kada pomisle da pređu na iOS.
Takođe, Apple je uvek imao stabilniju platformu za sistem i aplikacije u odnosu na konkurenciju, besprekoran dizajn i izradu i taj kvalitet pridobija sve veću bazu korisnika. Prodaja Apple proizvoda konstantno raste. Neki od tih korisnika kupuju Apple bez ikakvih problema, neko će možda platiti na rate, neko će podići kredit, a neki će dobiti na poklon.
Da li ćeš i ti kupiti iPhone X?

Leave a Reply