You are currently viewing Augmented Reality – Gaming je dobar razlog da imate iPhone

Augmented Reality – Gaming je dobar razlog da imate iPhone

Na početku malo teorije:

‘Izmenjena’ (Augmented reality – u daljem tekstu AR) realnost omogućava prikaz kompjuterski generisanog okruženja na postojeću realnost. Svi Englesko-Engleski rečnici prevode reč augmented kao ‘uvećana’ realnost, ali iskreno nisam zadovljan tim prevodom. S obzirom da sve gledam preko ekrana telefona ili tableta opis bi pre delovao kao ‘umanjena’. Možda se prevod ‘uvećana’ odnosi na uvećane mogućnosti, poboljšanja stvarnosti ili nadogradnju iste, a ne na fizičku veličinu. Ono što je nadograđeno je i uvećano, zar ne? Reč koju ja koristim je ‘izmenjena’ jer mi to deluje kao najpribližniji opis onoga što može da se uradi sa AR-om, a to je izmena postojeće realnosti.

Apple je prvi put pričao o AR-u u Septembru ove godine, a takođe su predstavili i svoj ARkit. Kao nastavak priče, jutros me na App Store-u dočekala IKEA aplikacija koja omogućava raspoređivanje nameštaja u prostoru i olakšano planiranje i opremanja stana. S obzirom da sam u avgustu 2017. ušao u tridesetogdišnji plan otplate stambenog kredita, a stan ću opremati godinama, svaka pomoć je dobro došla.

IKEA App
AR je nešto na šta sam skroz bio zaboravio. Nekoliko pretraga na google-u dovelo me je i do zanimljivog Youtube klipa iz 2015. godine:

AR Aplikacije

Odavno nisam igrao igrice, a poslednja koju sam instalirao bila je Machinarium koju i dan danas volim da igram. Nakon IKEA aplikacije počele su na App Store-u da ‘iskaču’ sve AR igrice. Prvu i za sada jedinu sam skinuo ARcade Plane i mojoj sreći nije bilo kraja. Pogledajte video:
 

Žena me uvek kritikuje da joj ne pomažem u kuhinji. I dalje joj ne pomažem, ali sam sada svakodnevno prisutan u istoj i redovno okupiram radno ostrvo/šank sa mojim aviončičima 😂. Ako ste u mogućnosti, ova igirca stavlja osmeh na lice i vraća u mladost. Za sada igram samo ovu igricu ali i vi možete slobodno da skinete neke druge pa da razmenimo iskustva. Ne moram sve ja da radim.

Sledeća aplikacija o je LEGO 3D Catalogue koja Vam omogućava da oživite kockice. To zahteva Lego katalog koji ja nisam imao kod sebe ali sam u pomoć pozvao svog sestrića kome svake godine za rođendan kupujem Lego pa očekujem da mi pritrči u pomoć kasnije u toku dana. Uvek sam voleo LEGO.


 
Lego 3D

Update (04.12.2017): Nabavio sam katalog:

Treća Aplikacija je Night Sky koja prikazuje raspored zveda, sazvežđa, planeta, satelita. Bilo je i ranije ovakvih aplikacija ali je uvek lepo gledati zvezde.

Ako budem naišao na još neku zanimljivu aplikaciju dopuniću ovaj blog, a sada idem da se igram i vozim aviončiće.

Korisni linkovi:

https://www.theverge.com/2017/9/20/16329366/ios-11-apple-arkit-best-new-ar-apps

https://9to5mac.com/2017/09/20/best-ar-arkit-apps-ios-11/

 
 
 

Leave a Reply