You are currently viewing MacBook – Kopija baterije

MacBook – Kopija baterije

Određeni broj korisnika odlučuje se na ugradnju kopije baterije nakon što originalnoj značajno opadne kapacitet, system prikazuje ‘Service Battery’ ili baterija više ne ispunjava zahteve korisnika.

Originalne baterije

Baterija kao samostalna komponenta se može zameniti samo u MacBook Air računarima. 

Preuzeto sa iFixit.com

 

U Macbook Retina modelima baterija je deo ‘Bottom Case-a’, tj. donji poklopac i baterija su jedan deo. Cena je trenutno 29590,00 RSD

 

Preuzeto sa iFixit.com

 

U Macbook Pro Retina računarima od 2012. do danas baterija je deo Top Case-a, tj. prilikom zamene baterije menja se tastatura, trakcpad, a u nekim modelima i zvučnici. Cena je trenutno 29590,00 RSD

Preuzeto sa ifixit.com

 

Kopije baterija

Originalne baterija dakle nisu jeftine pa je to najčešći razlog zašto se korisnici odlučuju za alternative. Međutim, baterija je mnogo kompleksniji deo računara nego što mnogi misle i ne služi samo da daje struju kada računar nije na punjaču. Navešću nekoliko najčešćih problema koje kopije baterija prouzrokuju na računarim. Korisnici, a i oni koji ih prodaju, najčešće nisu ni svesni kako baterija utiče na rad Apple računara

Dijagnostika

Kopije baterija ne sadrže senzor za dijagnostiku ili sadrže programiran senzor koji uvek prikazuje nula ciklusa i 100% kapacitet. Takve baterije se ne mogu dijagnostikovati, nikada nemate tačan uvid u njenu ispravnost, čak ni kada je kupljena nova. 

Originalne baterije se uvek mogu proveriti, dijagnostikovati i znamo tačno koliki je kapacitet, broj ciklusa i da li je baterija ispravna, potrošena ili neispravna.

Procesor

Kada se baterija izvadi iz računara ili se ugradi kopija koja ne sadrži sve neophodne senzore Intel procesor obori radni takt na 50% mogućnosti i računar tada radi usporeno.

Prilikom zahtevnijih procesa, čak i kada je računar na punjaču, procesor dodatnu struju uzima iz baterije, što nije moguće ako se baterija izvadi ili procesor ne prepoznaje da je baterija ugrađena jer nema adekvatne senzore. Zato se radni takt obara iz preventivnih razloga.

Da proverite da li vaš procesor funkcioniše kako treba instalirajte Intel® Power Gadget

Ventilatori

Baterija je naravno integralni deo svakog Apple lap top-a. Kada se baterija izvadi ili se ugradi kopija, ventilatori mogu raditi na maksimumu jer ne mogu da detektuju sve komponente. Ukoliko ventilatori rade duži vremenski period na maksimalnom broju obrtaja mogu se pokvariti. Određeni korisnici koriste i softvere koji ograničavaju rad na fiksni broj obrtaja ali je jako opasno to uraditi jer u slučaju pojačanog zagrevanja ventilatori će i dalje raditi na nižem, zadatom, broju obrtaja i može doći do gašenja računara u najboljem slučaju ali i do oštećenja određenih komponenti.

Naduvena baterija

Iako se i originalne baterije mogu naduvati, iz mog iskustva to se češće dešava sa kopijama baterija zbog lošeg kvaliteta materijala i verovatno lošeg hemijskog sastava u ćelijama, odsustva senzora.

Ovakve baterije mogu oštetiti druge komponente, a najčešće trackpad koji pukne jer naduvena ćelija baterija sa unutrašnje strane izbije trackpad i na taj način ga ošteti.

Ukoliko primetite da se baterija naduvala, makar i blago, bitno je da otvorite računar i omogućite bateriji da se širi nesmetano i zameniti je što pre.

Kako primetiti kopiju baterije?

U ovlašćenom servisu kopiju baterije možemo lako uočiti na dva načina:

  • Oznake, font, boja fonta značajno se razlikuju od originalnih oznaka baterija.
Kopija baterije

 

Originalna baterija

 

  • Dijagnostika: Korisnici naravno nemaju pristup zvaničnim dijagnostikama kompanije Apple već računar morate doneti u ovlašćeni servis. Postoji samo jedan, osnovni, dijagnostički test koji možete pokrenuti kod kuće, ali samo za modele od 2015. do danas.

https://support.apple.com/en-us/HT202731

Bitno je napomenuti da onog trenutka kada se korisnici odluče da zamene bateriju za neoriginalnu, takav računar više se ne može servisirati u autorizovanim servisima zbog neovlašćene modifikacije i zato je bitno da korisnici dobro razmisle pre nego što se odluče na zamenu.

Određeni modeli kvalifikuju se i za besplatne zamene baterija. Više informacija dostupno je na sledećim linkovima:

https://support.apple.com/iphone-xs-xs-max-xr-smart-battery-case-replacement

https://support.apple.com/15-inch-macbook-pro-battery-recall

https://support.apple.com/13inch-macbookpro-battery-replacement

Leave a Reply