Servis iPhone telefona u Srbiji

Nakon skoro godinu dana od zvanične prodaje telefona vreme je da opišemo kako to izgleda servisirati iPhone u Srbiji.
Očekivanja korisnika bila su, a i dalje su ogromna ne samo u pogledu kupovine već i kada je servisna procedura u pitanju.
Kompanija Apple daje jednogodišnju internacionalnu garanciju validnu bilo gde u svetu. Telefoni kupljeni u Srbiji, kod autorizovanih prodavaca, imaju i drugu godinu garancije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i u drugoj godini telefon je moguće reklamirati samo u Srbiji.
Spisak autorizovanih prodavaca za teritoriju Srbije možete pronaći na sledećem linku:
Međutim, procedure koje kompanija Apple sprovodi u svojim radnjama nisu iste kao one koje sprovode Autorizovani Servisi širom sveta. Postoje određena ograničenja o kojima ćemo danas govoriti. Ova ograničenja vezana su isključivo za iStyle Servis.
Potrebno je razlikovati dve vrste kvara:
  1. SUR (Same unit repair) – Kvar koji je moguće otkloniti zamenom delova
  2. SWAP – Kvar koji se otklanja zamenom telefona.
Kompanija Apple isporučuje delove za telefone Autorizovanim servisima osim jednog: ekran (display). Apple ovo objašnjava činjenicom da zamena ekrana zahteva rekalibraciju samog telefona i za taj proces koristi posebnu mašinu koju čak nemaju ni sve Apple radnje. Samim tim, u slučaju da je ekran neispravan, Autorizovani servis nudi SWAP besplatno ako je telefon u garanciji, ili se telefon menja uz doplatu u slučaju oštećenja i isteka garantnog perioda.
Dakle, ekrane možete zamenti u iStyle Servisima u okviru EU ili u  Apple servisima širom sveta, a u Srbiji iStyle kao Autorizovani servis može da ponudi samo zamenu telefona.
Cene zamene ekrana u Apple radnjama možete pogledati na sledećem linku:
Za cenu zamene telefona pošaljite mail na service@istyle.rs zajedno sa IMEI ili serijskim brojem telefona.
Sa drugom procedurom (SWAP) stvari takođe nisu jednostavne. Za svaki proizvod koji u sebi ima Wi-Fi/Bluetooth antenu potrebno je izvaditi RATEL sertifikat za uvoz. Distributer je u dogovoru sa kompanijom Apple izvadio sertifikate samo za evropske modele. Ukoliko je kvar takav da podrazumeva zamenu telefona (SWAP) i za taj model telefona postoji RATEL sertifikat, Servis nema nikakve prepreke da izvrši zamenu. U suprotnom, ukoliko korisnik ima broj modela za koji ne postoji sertifikat, zamenu nije moguće izvršiti.
Na sledećem linku možete proveriti sve brojeve modela:
Kako dakle izgleda servisna procedura za telefone:
Korisnik donosi telefon u radnji u tržnom centru Ušće gde se kreira prijemnica. Za razliku od svih drugih servisa, Apple forsira pravilo da Serviseri (Tech) direktno razgovaraju sa korisnikom. Samim tim veliki deo problema rešava se direktno za prijemnim pultom.
Korisnik ispred sebe ima stručnu osobu koja razume problem i može da ponudi brzo rešenje ili odgovori na pitanja korisnika.
Ukoliko je telefon ipak potrebno primiti u Servis, okvirni rok za dijagnostiku je 1 do 2 dana i korisnik se pisanim putem obaveštava o statusu njegovog uređaja.
U zavisnosti šta dijagnostički testovi prikažu, Serviser će zameniti deo istog dana ili za par dana ukoliko deo nije na lageru ili će poručiti novi telefon. SWAP se čeka okvirno 10 dana i za to vreme neispravni telefon mora ostati u Servisu. U slučaju da je telefon oštećen ili je garantni rok istekao, Servis će ponuditi cenu za zamenu dela ili uređaja.
Bitno je napomenuti da iStyle Servis može da dijagnostikuje i reklamira telefone kupljene i kod domaćih operatera (Telenor, MTS i VIP) u periodu od dve godine.
Korisni linkovi:

Leave a Reply