Jailbreak VS Apple Servis

U ovoj temi neću naravno pričati o Jailbreak proceduri. Blog će biti isključivo fokusiran na uticaj na garanciju.

Šta je zapravo Jailbreak?

Ako pitanje postavite ‘Jailbreak zajednici’ odgovor bi bio da je to softverska modifikacija koja povećava mogućnosti Apple proizvoda (iPod Touch, iPad, iPhone, Apple TV) i omogućava sve ono što Apple nije dozvolio u svojoj verziji iOS-a.

Cydia

Ako postavite pitanje Apple-u, dobićete odgovor da je Jailbreak neautorizovana modifikacija iOS-a koja eliminiše bezbednost sistema, izaziva nestabilnost u funkcionisanju uređaja (pad sistema, zamrzavanje), skraćuje trajanje baterije, itd.

Da li se uređaj koji ima JB može servisirati u garanciji?
 
Ukoliko ste pročitali ceo tekst na linku iznad sigurno ste zapazili poslednju rečenicu:

It is also important to note that unauthorized modification of iOS is a violation of the iOS end-user software license agreement and because of this, Apple may deny service for an iPhone, iPad, or iPod touch that has installed any unauthorized software.

To znači da Servis može (may) odbiti reklamaciju ukoliko primeti da je telefon softverski modifikovan i u samoj Servisnoj bazi upisati da je telefon primljen u Servis sa neovlašćenom modifikacijom. Ukoliko se to dogodi, svaki autorizovani Servis na osnovu IMEI ili serijskog broja uređaja videće to upozorenje u Apple Servisnoj bazi i postoji realna opasnost da Vam garancija bude odbijena u svakom servisu.

Kako se mi postavljamo u takvoj situaciji?

Ako pri prijemu uređaja na servis vidimo da postoji JB, unapred obaveštavamo korisnika da se dijagnostika naplaćuje u slučaju da je kvar bio softverske prirode.

Inače je procedura da se telefon dijagnostikuje tek kada je preinstaliran. Ako problem postoji i dalje nakon upisivanja poslednje verzije iOS-a, telefon će biti reklamiran normalno bez ikakvog negativnog uticaja po korisnika.

Šta korisnik može da uradi?

Ukoliko postoji kvar na telefonu, korisnik sam može preinstalirati telefon i proveriti da li je kvar softverske ili hardverske prirode. Iz iskustva, većina korisnika odbija reinstalaciju jer u ovom trenutku to automatski znači i gubljenje mogućnosti za JB.

Ako je JB toliko bitan, najbolje je takav telefon ne nositi u Servis jer rizikujete da izgubite garanciju.

Da li servis zna da uređaj ima JB, ako ne može da se uključi?

Ne. Ukoliko uređaj ne može da se uključi, Servis nema pristup memoriji telefona i u tom trenutku nije ni važno da li telefon ima JB ili ne, jer je kvar očigledno hardverske prirode. JB ne može izazvati hardverski problem.


Korisni linkov:

https://support.apple.com/en-us/HT201954

Leave a Reply