Baterija

Od svih komponenti koje jedan telefon ima smatram da je baterija najmanje tehnološki napredovala. Hemijski sastav je i dalje isti i do sada se radilo samo na veličini, obliku ili tehnologijama koje zahtevaju manje struje.

Kompanija Apple tvrdi da se Lithium-ion baterije brže pune i dugotrajnije su.
S obzirom da su telefoni sve tanji, velika pažnja posvećuje se uštedama, tj. pronalaze se načini da komponente koriste manje struje.
Uvedena je i opcija brzog punjenja (do 80%), a do 100% se koristi tzv ‘trickle’ punjenje, tj. usporava se sam proces i produžava vek trajanja baterije.
Sa novom verzijom sistema (iOS 9) uvedene su i opcije kao što je Low Battery mode i Autolock na 30s. Takođe, korisnik može da vidi koje su to aplikacije koje procentualno troše najviše bateriju, ali i koliko vremena je aplikacija korišćena ili je radila u pozadini.
Settings > Battery

Postoji priča iza te opcije ‘koliko je vremena radila aplikacija’. Dugo se čekalo da Apple uvede multitasking u svoje telefone što su oni i uradili, ali na svoj način, tj. na pravi način kako je izjavio Steve Jobs. Kada ugasite aplikaciju, telefon snima njeno trenutno stanje i gasi je. Kada se ta ista aplikacija ponovo pokrene, telefon učita snimljeno stanje. Ceo proces izražen je u milisekundama. Međutim, Apple je otkrio aplikaciju koja nije implementirala ovo rešenje (ime nisu hteli da kažu) i koja je emitovala  niskofrekventni zvuk nečujan za čoveka i time varala telefon kako bi konstantno radila u pozadini, što je značajno uticalo na trajanje baterije. Battery usage prikazao bi da je ta aplikacija korišćenja 10% recimo i korisnik nikada ne bi znao da zapravo radi u pozadini. Iz tog razloga uvedena je opcija sata, tj. sada vidite procenat ali i koliko je vremena radila aplikacija.

Punjenje baterije?
Baterija se ne mora formirati i nema više 3 x 12h punjenja kao na telefonima starijih generacija. Bateriju možete puniti kada god želite, a svaki put kada se zbirno dostigne 100%, sistem će obračunati jedan ciklus. Dakle, ako bateriju napunite od 0 do 100% bez prekida, to se računa kao jedan ciklus. Ako bateriju punite 50%, pa kasnije još 50%, to će iznositi jedan ciklus. Baterija je dizajnirana da može da izdrži 500 ciklusa i pri tom zadrži 80% kapaciteta.
Ciklus punjenja baterije
Uticaj hladnog vremena na bateriju?
Nekoliko rečenica namerno je posvećeno uticaju niske temperature na trajanje baterije jer se u toku zimskog perioda javio veliki broj korisnika sa žalbom da im se telefon ugasio na 10, 20 ili 30% baterije. I ja sam lično imao isto iskustvo, telefon mi se ugasio na 27% baterije dok sam bio napolju. Kućište napravljeno od aluminijuma jako brzo sprovodi toplotu, ali se jako brzo i hladi. Ukoliko je telefon stajao u spoljnom džepu jakne ili u džepu pantalona, usled velike hladnoće može doći do naglog gašenja. Bitno je znati da su operativne temperature Apple telefona od 0 do 35 stepeni.
Zamena baterije u garantnom roku?
Baterija se u garantnom roku može reklamirati samo ako je defektna, a to znači da se ne puni, traje izuzetno kratko (nekoliko minuta) ili telefon radi samo na punjaču. Takođe, potrebno je da dijagnostički test prikaže da je baterija defektna kako bi mogla da se besplatno zameni.
Dijagnostika baterije
Bela tačka predstavlja stanje baterije. Na slici možemo videti da se ona nalazi između žutog i crvenog polja. Kada je bela tačka u zelenom polju baterija je ispravna. Žuto polje – baterija je ispravna ali je kapacitet opao i zamena se može izvršiti u vangarantnom roku. Crveno polje – baterija je defektna i može se zameniti u garantnom roku.
Takođe, korisnik ima pravo na zamenu baterije ukoliko je naduta dve godine od datuma kupovine. U slučaju da je naduvena baterija prouzrokovala dodatna oštećenja, korisnik ima pravo na zamenu telefona.
iPhone 5 program zamene baterije!
Proverite da li Vaš iPhone 5 potpada pod besplatni program zamene baterije. Potrebno je da ispunite tri uslova:
  1. Ukucavanjem serijskog broja telefona na sledećem linku saznaćete da li Vaš iPhone 5 spada u seriju koja ima defektnu bateriju: https://www.apple.com/support/iphone5-battery/
  2. Nakon toga telefon donosite u Servis i dijagnostički test mora da prikaže da je baterija neispravna.
  3. Telefon se otvara kako bi se potvrdilo da su svi delovi prisutni i originalni.
Program zamene traje tri godine od originalnog datuma kupovine.
U nekom od narednih blogova posvetiću više pažnje dijagnostici baterije i pozabavićemo se nekim detaljima.
Korisni linkovi:

Leave a Reply