Apple Autorizovani Servisi

Napomenuo sam da je iPhone Game Changer.

Iako postoje dva autorizovana servisa već dugi niz godina, sa početkom zvanične prodaje Apple telefona podigla se jako velika prašina u vezi ove teme.
Jednim delom za to su zaslužni operateri, a drugim delom sami korisnici koji su širili dezinformacije, uglavnom na društvenim mrežama.
Rešenje je jednostavno. Edukacija na svim nivoima. Edukacija zaposlenih. Edukacija korisnika.
  • Telenor je izabrao da njihov servis bude ProMobi, inače dugogodišnji partner.
  • MTS se opredelio za iskusniju varijantu, Macolu.
Krenimo redom:
  • Kompanija Telenor dobila je licencu za prodaju telefona i licencu da obezbedi servis istih. Nisu želeli da osnuju svoj servis i tu licencu dodelili su ProMobi-ju, da za njihove potrebe radi dijagnostiku, popravku ili zamenu telefona. Opredelili su se za outsourcing.
  • MTS je odabrao Macolu. To što je Macola već licencirani servis može biti samo bonus, jer već poseduju iskustvo u radu sa Apple proizvodima. Da li taj bonus osećaju i korisnici je tema za neku drugu raspravu i neki drugi blog. MTS se dakle takođe kao i Telenor odlučio za outsourcing.
  • VIP slično kao i Telenor odlučio je da servis Apple uređaja radi Begram koji je ujedno i njihov logistički Hub, tj. svi telefoni, svih proizvođača dolaze kod njih pa ih oni dalje distribuiraju po potrebi.
Gde se tu nalazi iStyle?
Kao Apple Autorizovani Servis i najveći Apple partner u Istočnoj Evropi i Bliskom Istoku, iStyle ima mogućnost da reklamira telefone kupljene kod sva tri operatera i naravno telefone kupljene bilo gde u
svetu.
Postoje izuzeci i o tome možete čitati ovde.
U prvoj godini garancije uglavnom nije potrebno dostaviti račun kao dokaz kupovine jer se garancija evidentira u Apple Servisnoj bazi.
Korisnik takođe može i sam proveriti dužinu trajanja jednogodišnje internacionalne garancije na sledećem linku:
U toku prve godine garancije korisnik telefon kupljen u Srbiji može reklamirati u iStyle-u ili bilo gde u svetu u autorizovanom servisu.
Iako određeni operateri upozoravaju (zastrašuju) svoje korisnike da se time gubi pravo na drugu godinu garancije, to jednostavno nije istina, niti licencirani partner/operater sme to da uradi.
Izgovori da se IMEI ili serijski brojevi ne poklapaju nakon zamene ne mogu biti opravdanje.
U Apple bazi jasno se vidi originalni IMEI broj, kao i IMEI broj telefona koji je dobijen kao zamena.
Za drugu godinu garancije, korisnik takođe može doneti telefon u iStyle, samo je potrebno dostaviti račun, garantni list ili ugovor.
Zašto je za drugu godinu potrebno dostaviti dokaz kupovine? Vrlo jednostavno – Apple u svojoj bazi vodi evidenciju samo o prvoj godini. Nakon toga, potrebno je dokazati da je telefon i dalje u drugoj godini garancije, a to se ostvaruje uz račun, garantni list ili ugovor.
Telefon kupljen u Srbiji kod operatera u drugoj godini može se reklamirati samo kod operatera.
I ovde postoji samo jedan izuzetak, a to je Turska, jedina zemlja čiji telefoni imaju dvogodišnju internacionalnu garanciju vidljivu u Apple bazi, dakle 730 dana.
Naše glavne prednosti su:
  1. Korisnik telefon može doneti direktno u Servis koji se nalazi u TC Ušće, II sprat, liftovi A, radnim danima od 10 do 21h.
  2. Period za dijagnostiku je uglavnom jedan radni dan. Prvi dan računa se kao nulti, sledeći dan je prvi dan.
  3. Ukoliko je kvar moguće otkloniti zamenom dela, to se rešava takođe uglavnom za jedan dan. Ukoliko se menja telefon (SWAP), čeka se okvirno  10 dana.
S obzirom da nisam upućen detaljno u servisne procedure operatera, ostaviću vama da u komentarima napišete šta su njihove prednosti i mane.

Leave a Reply