You are currently viewing Upgrade računara – Uvod

Upgrade računara – Uvod

Da li je vreme za upgrade?

Moj računar je jako spor, da li možemo da uradimo nešto po tom pitanju?
Kada pokrenem Safari treba mu 5 minuta da se učita, ikonica samo skakuće, a nije tako radio na početku. Za sve je kriv update. Da li može da se ubrza?
Kupio/la sam novi računar i nisam zadovoljan/la brzinom, moj prijatelj ima sličan model koji radi mnogo brže. Šta možemo da uradimo?
Ne mogu više da učitam Youtube, Flash player traži noviju verziju sistema.
Da li može da se namesti?

Instalacija Kingstone SSD diska
Ugradnja SSD diska u iStyle Servisu

Ovo su pitanja koja Apple korisnici postavljaju sve češće. Rešenje je uvek jednostavno, a sastoji se iz dva koraka:

1. SSD
2. RAM

Blog o upgrade-u računara sastojaće se iz nekoliko delova:

1. Prvo ćemo pisati šta je to SSD disk, zašto je bolji od HDD-a, zašto mislim da apsolutno svaki računar (ne samo Apple) morao da ima ugrađen SSD disk. Verujte mi na reč, jednom kada budete radili na računaru koji ima SSD disk nije moguće više raditi na računaru sa običnim HDD-om.

OWC SSD, najbolji diskovi za Apple računare

2. RAM će takođe imati svoj poseban blog u kome ćemo proći kroz osnove i zašto je jako bitno imati više RAM memorije.

OWC RAM

3. Nakon toga krećemo od najstarijih modela – upgrade MacBook i Macbook Pro računara od 2008. pa sve do 2012. godine. U pitanju su ne-retina modeli ili da ih još lakše razgraničimo, lap top računari koji imaju čitač CD/DVD diskova.

MacBook Pro

4. Četvrti deo biće posvećen iMac računarima, modeli takođe od 2008. pa do 2011. godine, tj. svi iMac modeli koji imaju čitač CD/DVD diskova.

iMac Late 2011 model

Naravno da postoje i raniji/stariji modeli laptop i iMac računara, ali je jako teško pronaći RAM memorije na 667 i 800Mhz, a SSD diskovi malo većih kapaciteta skuplji su od same vrednosti računara pa je potrebno razmisliti o isplativosti investicije u računar star 10+ godina.

5. Mac Pro – Izuzetna mašina, vrlo pogodna za upgrade i u petom delu proćićemo kroz modele od 2009. godine pa sve do najnovijeg modela iz 2013. godine. Ovo su mašine za profesionalce, siguran sam da su već svi ponosni vlasnici ovih ‘zveri’ uradili upgrade, ali može biti korisno da ponovimo neke mogućnosti.

Mac Pro old & new

6. Mac Mini – U Apple svet najjeftinije i najlakše je zakoračiti uz Mini modele, a sve do 2014. godine ovaj mališan je pored Mac Pro modela bio jedan od računara sa najvećim mogućnostima za upgrade – dugo ga nismo imali u Servisu i radujemo se svakom primerku koji srećni korisnik želi da ubrza

Mac Mini

Spremite se, krećemo. Vreme je za upgrade.

Leave a Reply