You are currently viewing iMac Pro

iMac Pro

Sutra, 14.12 kreće prodaja iMac Pro računara u inostranstvu, a još uvek nemam informacije kada će prvi primerci biti dostupni i u Srbiji, kao i koja će cena biti.

Glavno pitanje biće – Da li ovaj računar može dovoljno da zadovolji Pro segment tržišta?

Namerno sam napisao ‘dovoljno’ jer sama činjenica da ni ovaj model nema mogućnost samostalnog upgrade-a u startu dobija minus od PRO korisnika. Potrebno je, kao i do sada, da se pre kupovine odlučite za neku od ponuđenih kombinacije zaista snažnog hardvera. Opcije su sledeće:
  • Procesor: 8-Core, 10-Core, 18-Core
  • Memorija: od 32GB do 128GB. U pitanju su moduli na 2666MHz DDR4 ECC
  • Hard Disk: 1, 2 ili 4TB,  Apple Proprietary PCI-E Flash disk.
  • Grafika: Radeon Pro Vega 56 sa 8GB HBM2 memorije ili Radeon Pro Vega 64 sa 16GB HBM2 memorije.

Ekran je dijagonale 27 inča i u pitanju je 5K Retina ekran rezolucije 5120-by-2880

5k Retina display

Jedna od bitnijih promena u dizajnu jeste boja aluminijuma. iMac Pro dolazi u Space Gray (svemirsko sivoj) boji, ali ne samo računar, već i bežična ‘Full querty’ tastatura (konačno) kao i miš ili trackpad.

Na prvim fotografijama i snimcima računar zaista izgleda prelepo, ali u taj deo nikada nisam ni sumnjao. Kažu da lepota dolazi iznutra, a iMac Pro takođe i unutra izgleda moćno.

iMac Pro, Full Querty Keyboard, Magic Mouse 2, Trackpad – All in Space Gray

Sve preostale detalje i tehničku specifikaciju  možete pronaći na sledeće linku.

Cooling system, dual fans and large heatsink

Apple je i dalje nastavio da ugrađuje ATI kartice i verovatno će tako i nastaviti sve dok nVidia ne reši probleme sa potrošnjom struje i zagrevanjem. iMac Pro naravno ima potpuno novo rešenje za hlađenje sa dva velika ventilatora i centralnim heatsink-om mada se slično rešenje može videti i u postojećim iMac 5K modelima.

Naknadi Upgrade?

Pitanje je takođe da li ovaj iMac ima prostor za ugradnju još jednog SSD diska i da li na matičnoj ploči postoji konektor predviđen za dodatni SSD. Sačekaćemo iFixit ili ćemo mi otvoriti jedan od prvih primeraka.

Za iMac Pro nije predviđeno da RAM memoriju ugrađuje korisnik. Na osnovu tehničke specifikacije znamo sigurno da RAM nije ‘on board’ ali je takođe sigurno da se za dodavanje RAM-a mora skinuti matična ploča jer se slotovi (a ima ih 4) nalaze na suprotnoj strani matične ploče, bliže zadnjoj strani kućišta, kao u iMac 21 modelima.

S obzirom da iMac Pro podržava do 128Gb memorije možemo uskoro očekivti OWC module od 32GB na tržištu.

RAM memorija
Kada se pojavi prvi primerak napisaću više detalja o samom računaru.
Ono što do sada nije bila praksa, a krenula je sa iPhone X i sada sa iMac Pro, Apple šalje uređaje poznatim Youtube kanalima i osobama koje rade recenzije na Youtube-u i jedan od prvih utisaka možete pogledati na sledećem linku:
Kakvi su Vaši prvi utisci?

Leave a Reply