You are currently viewing macOS Ventura

macOS Ventura

Kompanija Apple, pre nekoliko dana, objavila je update za najnoviju verziju operativnog sistema za računare pod nazivom macOS Ventura. Apple nastavlja tradiciju dodeljivanja imena po poznatim delovima Kalifornije, a Ventura je grad o kome više možete saznati na sledećem linku. Ventura je inače devetnaesta (19) verzija operativnog sistema.

 

macOS Ventura
macOS Ventura

 

Na sledećem linku prvo proverite da li Vaš model računara podržava najnoviji operativni sistem. Takođe, ako imate samo 8GB RAM-a ili manje neminovno će doći do usporavanja računara u nekom trenutku.

Za poslovne korisnike: Proverite sa Vašom IT službom da li svi softveri rade kako treba tj. da li su podržani na ovoj verziji ili je potrebno da sačekate neko vreme.

Sam proces instalacije/nadogradnje ne razlikuje se u odnosu na prethodne verzije ali je bitno naglasiti još jednom da je BACKUP neophodno raditi redovno, a ne samo zbog nove verzije sistema, a nikada se ne radi update, a da prethodno niste sačuvali Vaše podatke. Ako Vam je potrebna pomoć, ne znate kako da uradite backup ili niste sigurni koje backup rešenje da odaberete kontaktirajte me:

This image has an empty alt attribute; its file name is twbutton.png This image has an empty alt attribute; its file name is fbbutton.png This image has an empty alt attribute; its file name is libutton.png This image has an empty alt attribute; its file name is mailbutton.png

Dakle, potvrdili ste da Vaš računar podržava macOS Ventura, napravili ste backup i sačuvali sva Vaša dokumenta (slike, filmove, word i excel fajlove) i ispunjeni su svi uslovi da nastavite dalje:

UPDATE Proces 

Kliknite na Apple Meni  u gornjem levom uglu i odaberite System Preferences > Update i odaberite opciju ‘Update Now’.

Ukoliko niste imali do tog trenutka najnoviju verziju sistema moguće je da će sistem prvo ponuditi update postojeće verzije, a zatim i macOS Ventura

macOS Monterey update
Update for macOS Monterey 12.6.1

 

Par puta next, next, next i agree i započeli ste instalaciju. Ovaj proces samo instalira novi operativni sistem i ne dira Vaše podatke ali backup je u svakom slučaju potrebno imati jer može doći do određenih problema.

macOS Ventura update processOvaj deo uglavnom traje oko sat vremena ili duže na iMac modelima sa klasičnim hard diskom. Nakon početnog učitavanja računar će se restartovati, pojaviće se jabuka  na ekranu i bela linija ispod nje.

Pretpostavljam da već znate, ali da napomenem još jednom – računar ostavite na punjaču, ne gasite ga, ne spuštajte ekran. Računar će se restartovati još jednom, ponovo će se pojaviti jabuka na ekranu, status linija, ali ovog puta i okvirno vreme za završetak.

Nakon toga računar će se restartovati još jednom i poželeti dobrodošlicu.

U sledećoj objavi navešću neke od najbitnijih izmena koje sa sobom donosi macOS Ventura. Takođe, ako odete u Mac App Store na početnoj strani je tekst na koji možete kliknuti i saznati određene detalje:

About macOS Ventura in App Store

This image has an empty alt attribute; its file name is twbutton.png This image has an empty alt attribute; its file name is fbbutton.png This image has an empty alt attribute; its file name is libutton.png This image has an empty alt attribute; its file name is mailbutton.png

Leave a Reply