You are currently viewing macOS Ventura – Apple Mail App

macOS Ventura – Apple Mail App

Juče sam objavio tekst u kome sam se prošao kroz proceduru update-a na najnoviju verziju macOS Ventura i naveo sam par upozorenja:

 1. Proverite da li se Vaš računar kvalifikuje za update
 2. Obavezno napravite backup
 3. Za poslovne korisnike: proverite sa vašom IT službom da li svi softveri funkcionišu sa ovom verzijom

Nadam se da je update prošao kako treba, bez većih problema. U slučaju da ipak nije sve prošlo kako treba slobodno me kontaktirajte:

This image has an empty alt attribute; its file name is twbutton.png This image has an empty alt attribute; its file name is fbbutton.png This image has an empty alt attribute; its file name is libutton.png This image has an empty alt attribute; its file name is mailbutton.png

 

macOS Ventura – Apple Mail App

Ako odete na Apple stranicu videćete da su za svoj najnoviji sistem odabrali slogan:

Works smarter.
Plays harder.
Goes further.

A zatim internet prezentaciju kreću sa Mail aplikacijom.

MAIL app

macOS Ventura MAIL app

Mail aplikacija dobila je možda i najviše izmena, tj. barem ih kompanija Apple ‘gura’ u prvi plan. Već sam ranije pisao (link) da u mom slučaju Mail aplikacija ima velikih problema u radu i ti problemi nisu se otklonili ni na prethodnoj verziji macOS Monterey. Još uvek je rano da izvučem zaključke da li je Ventura sredila sve ili barem većinu problema sa mail-om. Preostaje mi samo da se nadam. U svakom slučaju Mail aplikacija, zbog svog jednostavnog izgleda i dalje je moj omiljeni mail klijent. Ne mogu da koristim Outlook, niti Airmail, Spark, a webmail bilo koje vrste naravno ne dolazi u obzir.

Nove opcije su:

 • Mail sada možete poslati kasnije u toku dana ili kada to želite

  . Predefinisane postavke su da naravno pošaljete odmah, većeras u 21h, sutra ujutru u 8h. Ako odaberete ‘pošalji kasnije’ pojaviće se novi prozor gde možete odabrati datum i vreme.

Send email later

 • Email podsetnik

  Pretpostavljam da većina nas ‘flaguje’ mail-ove koji su važni, na koje treba da odgovorimo kasnije? Sada postoji i podsetnik za to. Funkcija je vrlo jednostavna: desni klik > odaberite opciju ‘Remind me’ i možete odabrati tri opcije (za sat vremena, večeras, sutra) ili kasnije, a u tom slučaju kao na slici iznad, pojaviće se novi prozor gde možete odabrati datum i vreme.

 

Remind me - Mail app in macOS Ventura

 • Undo (poništavanje) slanja mail-a

  Opcija ‘undo send’ pojaviće se u dnu prozora. Nije lako uočljiva i prvo mi je delovalo logično da treba da odem u sent folder kako bih otkazao slanje, ali verovatno je ovo brža opcija da samo pomerite miša u donji levi ugao i otkažete email. Takođe, pomislio sam kako radi opcija ako neko u 30s pošalje dva email-a ili više različitim osobama ali pretpostavljam da je slanje dva različita email-a u roku od 30s previše u očima Apple-a i da niko nije tako brz :). U svakom slučaju imate 10, 20 ili 30s da otkažete slanje mail-a ako se već kliknuli na ‘pošalji’, a podešavanja za to vrše se u Mail > Settings > Composing > Undo send delay.

Undo send email macOS Ventura Mail app

 • Mail Follow-up

  Ova opcija neće raditi ako mail-ove kucate na srpskom jeziku. Aplikacija prepoznaje samo ako niste dobili odgovor na email pisan isključivo na engleskom (available in English (Australia, Canada, India, Singapore, UK, and U.S.) ali vredi napomenuti je. Ukoliko ste poslali neki upit, a niste dobili odgovor u odgovarajućem vremenskom roku (nema detalja koji je to tačno rok) email će se pojaviti na vrhu inboxa i pitati Vas da li želite da uradite ‘follow-up’. Ako ne želite da podsetite primaoca ili nema potrebe za tim možete odabrati opciju desni klik > Ignore follow-up, postoji i potez na trackpad-u (swipe left).

Preuzeto sa Macrumors sajta
 • Zaboravili ste da pošaljete dokument (attachment)

  Sjajna opcija! Često se dešava da pošaljemo email da je nešto u prilogu, a zapravo nije. Međutim, pre nego što se obradujete, i ova opcija radi samo ako pišete email na engleskom jeziku (available in English (Australia, Canada, India, Singapore, UK, and U.S.)

Mail app forgotten attachment

 • Prikaz linkova

  Mala izmena u slanju linkova koja mail čini lepšim. Kada šaljete link nekome ne vidi se sada samo tekst. Prikazaće se glavna slika tog sajta, malo veći prozor koji obogaćuje sadržaj mail-a. Izmena nije velika, ali je lepa.


Ovo su neke od najbitnijih izmena i nadam se da ste zadovoljni. Kompletan spisak možete pogledati na Apple stranici na sledećem linku. Naravno, Mail app i dalje nije kompletna aplikacija. Ne ‘sarađuje’ uvek lepo sa exchange serverima, kaska za Outlook-om ali je za mene i dalje najbolja.

Za sva dodatna pitanja možete me slobodno kontaktirati:

This image has an empty alt attribute; its file name is twbutton.png This image has an empty alt attribute; its file name is fbbutton.png This image has an empty alt attribute; its file name is libutton.png This image has an empty alt attribute; its file name is mailbutton.png

Ako mislite da ovaj tekst može da pomogne još nekome podelite ga dalje:

Leave a Reply