Kako sačuvati podatke sa iPhone-a, II deo?

U drugom delu bloga nastavljam sa pričom o backup-u, samo ću sada detaljno objasniti kako se radi iCloud Backup.
Ukoliko ste pročitali prvi deo i shvatili da niste previše odgovorni da svaki dan povezujete telefon na računar i radite backup, onda je iCloud backup savršen za Vas.
iCloud backup je potpuno automatizovan proces i to je njegova najveća prednost. Sam proces pokreće se samostalno, uvek kada je telefon na Wi Fi mreži i korisnik nema nikakvu obavezu osim inicijalnog podešavanja.
Mana ove vrste backup-a može biti finansijske prirode, tj. na godišnjem nivou koštaće Vas najmanje 15$, a najviše 150$ u zavisnosti koji paket odaberete.
Aktivacija:
Pretpostaviću da Već imate Apple ID koji koristite sa preuzimanje aplikacija sa App Store-a. Isti taj Apple ID možete iskoristiti i za iCloud nalog.
Na vašem telefonu, iPad-u ili iPod-u tapnite na Settings > iCloud > iCloud Backup i uključite čuvanje podataka.
iCloud Backup uključen

Šta sve čuva iCloud Backup?

  • Informacije o kupljenim filmovima, muzici, serijama, aplikacijama i knjigama.
iCloud backup dakle čuva samo informaciju (history) ovih podataka, a sam sadržaj preuzima se ponovo sa App Store, iTunes Store i iBooks Store. Na ovaj način Apple štedi značajan prostor koji je potreban za backup.
  • Slike i video snimci
  • Sadržaj Aplikacija
  • Početni ekran i app organizacija
  • iMessagem Text SMS i MMS
  • Melodije
  • Govornu poštu (dostupno samo u određenim zemljama)
  • Podaci iz Helath App
  • HomeKit konfiguracija
Kada se radi iCloud Backup?
Ovo je potpuno automatizovan proces koji se pokreće svaki dan kada je telefon na Wi Fi mreži, zaključan i povezan na punjač.

Mogući problemi:


Ukoliko nemate Apple ID i ne znate čemu služi i kako se kreira, moraćete da sačekate neki od sledećih blogova.

Nikako ne koristite tuđi Apple ID jer onda Vaš backup postaje dostupan osobama koje takođe koriste isti ID, a takođe može doći i do gubitka podataka.

Bitno je znati da kompanija Apple daje 5GB besplatnog prostora na svom serveru za backup. Ako znamo da iPhone uglavnom ima 16GB memorije, jasno je da se taj prostor brzo popuni i potrebno je kupiti dodatnu memoriju ili koristiti drugi način za backup.

Ja lično koristim ‘Storage Data Plan’ od 50GB koji plaćam 1.24$ mesečno (15$ godišnje), tj. oko 1600 RSD godišnje.

Kupovina dodatnog prostora na serveru

Za plaćanje koristim Banca Intesa American Express karticu. S obzirom da Srbija još uvek nema zvanično svoju prodavnicu (App Store), može doći do problema pri korišćenju kreditnih kartica naših banaka, i taj problem takođe ću opisati u nekom od sledećih blogova.

Korisni linkovi:

Leave a Reply