Kako sačuvati podatke sa iPhone-a, I deo?

Većina korisnika nauči kako se čuvaju podaci (u daljem tekstu backup) nakon gubitka podataka.

Pretpostavljam da je to stvar navike ili kulture našeg regiona pošto isto tako kupujemo UPS ili bolji produžni kabal sa osiguračem tek nakon strujnog udara.

Uraditi backup telefona nije velika nauka i može se uraditi na dva načina:

  • Backup na računaru preko iTunes programa
  • Backup na iCloud serveru
Ovo je prvi deo bloga u koma ćemo pričati samo o iTunes Backup-u, a u drugom deli pisaću detaljnije o iCloud opciji.
Backup na računaru preko iTunes programa
Backup na ovaj način zahteva odgovornost, tj. korisnik mora da povezuje telefon na računar s vremena na vreme kako bi osigurao da u slučaju kvara ili gubitka telefona ima sačuvane podatke ne starije od nekoliko sati ili dana.
Za mene lično teško je govoriti o prednostima čuvanja podataka na ovakav način jer imam iCloud backup već godinama. U komentarima možete slobodno napisati zašto je za Vas ovo najbolji način.
Bez obzira da li ste Mac OS ili Windows korisnik, iTunes je besplatan program. Na Apple računarima dolazi već preinstaliran, a Windows korisnici mogu preuzeti instalaciju na sledećem linku: http://www.apple.com/itunes/download/
Samom instalacijom nećemo se baviti jer podrazumeva nekoliko klikova (tzv. next, next, next).
Takođe, pretpostaviću da ste već upoznati sa iTunes programom. U suprotnom, savetujem Vam da posetite sledeći link: http://www.apple.com/support/itunes/
Backup u nekoliko koraka
Povežite Vaš telefon na računar kablom koji inače koristite za punjenje i pokrenite iTunes program na Vašem računara.
Na samom telefonu pojaviće se prozor sa pitanjem da li želite da omogućite da iTunes pristupi Vašim podacima. Kliknite ‘Trust’ ukoliko želite da nastavite sa daljom procedurom.
Poruka koji se pojavi kada iPhone povežete na iTunes
Nakon toga, u iTunes prozoru pojaviće se ikonica telefona u gornjem levom uglu. Ikonica telefona može se pojaviti i na drugoj lokaciji u zavisnosti od verzije iTunes-a. Savetujem Vam da uvek koristite poslednju verziju.
Kliknite na ikonicu Vašeg telefona, a zatim odmah ispod na polje Summary i dobićete prikaz kao na slici iznad. Sa leve strane meni sa opcijama, a sa desne strane prikaz informacija o telefonu (model, memorija, verzija softvera, grafički prikaz zauzeća…)
U polju Backups obeležite opciju This computer, što znači da želite da podatke sačuvate na računaru i kliknite na Back Up Now. U zavisnosti od količine podataka, ceo proces može trajati od nekoliko minuta do sat vremena.
Opcija koju treba odabrati za backup na računaru
Ukoliko želite da zaštitite Vaš backup jer računar možda koriste i druge osobe, možete selektovati i polje Encrypt iPhone Backup i pojaviće se polje za unos šifre. Budite oprezni – ukoliko zaboravite šifru, backup će biti neupotrebljiv i svaki pokušaj da se pristupi podacima biće bezuspešan. Korisnici koji koriste Healt App moraju da odaberu ovu opciju jer se u suprotnom podaci iz ove aplikacije neće sačuvati.
Unesite šifru za zaštitu backupa

Kada kliknete na Back Up Now u gornjem delu programa pojaviće se ‘progress bar’, tj. vizuelni prikaz koliko još treba vremena da se sačuvaju podaci.

Plava linija označava koliko je preostalo do kraja backup-a

Nakon što se proces završi obavezno proveriti u iTunes > Preferences > Devices, da li se na spisku nalazi i backup Vašeg telefona sa današnjim datumom. Time smo sigurni da je backup sačuvan na računaru. Ukoliko backup ne postoji, to znači da se proces nije završio ili postoji neki drugi problem.

U belom polju mora stajati ime vašeg telefona kao i vreme i datum
iTunes backup čuva skoro sve podatke osim:
  • Sadržaj iz iTunes i App prodavnice i PDF dokumenta sačuvana direktno u iBooks aplikaciji. Backup čuva sadržaj aplikacije, ali ne i samu aplikaciju koja će se ponovo instalirati preko App Store-a.
  • Sadržaj koji ste sinhronizovali kroz iTunes program na računaru (MP3, video snimci, slike ili knjige) jer se pretpostavlja da korisnik ima taj sadržaj na računaru.
  • Slike koje su već sačuvane na cloud-u, kao što je My Photo Stream ili iCloud Photo Library
  • Podešavanja otiska prsta (Samo za telefone 5S, 6 i 6S)
  • Apple Pay informacije i podešavanja kreditnih kartica
Gde iTunes čuva backup:
  • Za Apple računara lokacija je ~/Library/Application Support/MobileSync/Backup/
  • Za Window 7, 8 i 10 računara lokacija je Users(username)AppDataRoamingApple ComputerMobileSyncBackup
  • Za Windows XP računare lokacija je Documents and Settings(username)Application DataApple ComputerMobileSyncBackup
Lokacija je bitna jer ukoliko planirate da menjate računar ili da reinstalirate računar, morate sačuvati Vaš backup i prekopirati ga na identičnu lokaciju kako bi ga iTunes program prepoznao.
O tome kako se backup vraća na telefon pisaću u nekoj od sledećih tema. Iako je osnovni proces jednostavan, postoje stvari o kojima treba voditi računa i sa kojima se u Servisu susrećemo svakodnevno. 
Pre toga, sačekajte blog ‘Kako sačuvati podatke sa iPhone-a, II deo’ u kome pišem o iCloud Backup-u.
Korisni linkovi:

Leave a Reply