You are currently viewing Kako napraviti backup Apple računara?

Kako napraviti backup Apple računara?

Da biste shvatili koliko je bitno praviti sigurnosne kopije podataka redovno (u daljem tekstu backup) prvo moramo da prođemo kroz različite tipove diskova koji se mogu naći u vašem računaru kako bi razumeli koliko je teško, a često i nemoguće sačuvati podatke nakon kvara diska.

  • SATA HDD

Ovaj disk se i dalje ugrađuje u osnovne konfiguracije iMac-a iz meni nepoznatih razloga. Pretpostavljam da je cena u proizvodnji izuzetno niska ali je u pitanju jako spor disk i uvek savetujem da se izvadi i ugradi SSD. Ali o tome nekom drugom prilikom.

Međutim, ukoliko dođe do kvara na ovom disku postoji 99% verovatnoće da se podaci mogu sačuvati.

Uvek savetujem da disk odnesete u HelpDisc. U pitanju je specijalizovana kompanija za spašavanje podataka. Svi naravno uvek imamo neke drugare/komšije koji to mogu da urade za nas ali jedan klik deli vas od izuzetno loših vesti i trajnog gubitka podataka.

  • SSD

Osećaj prelaska sa HDD-a na SSD je kao kupovina novog računara. Mislim da ne postoji korisnik koji nije bio oduševljen radom Apple računara kada se HDD zameni za SSD. SSD je 10-15x brži od HDD-a.

Međutim, ovi diskovi imaju i višestruko veći stepen zaštite, enkripciju, a macOS u startu aktivira TRIM što znači da nakon brisanja ne postoji mogućnost da se izvuku bilo kakve informacije o podacima.

Podaci sa SSD-a mogu se izvući ako je u pitanju logički kvar, određeni kvar sa elektronikom, ali ako je u pitanju firmware, kontrolor, verovatnoća je ≥1%

Ne morate se previše zamarati sa ovim tehničkim terminima. Bitno je samo da razumete koliko je teško izvući podatke iz SSD-a ako se dogodi kvar, pa je jako bitno praviti redovno backup.

  • PCI-E Flash disk

Kompanija Apple koristi PCI-E Flash diskove u svim MacBook Pro Retina računarima proizvedenim od 2012. do 2015., MacBook Air-u (od 2010-2017), iMac-u koji imaju Fusion Drive ili ste poručili BTO (built to order), Mac Pro (2013 i 2019 modeli).

Ovi diskovi su izuzetno brzi (3 do 6 puta brži od SSD-a), nemaju pokretne delove, izuzetno su pouzdani, tanki, ne greju se, skoro nikada se ne kvare i nemoguće je izvući podatke iz njih ako se ipak pokvare ili ste greškom obrisali disk. Imaju takođe enkripciju.

Što je disk bolji, brži, tanji, to je teže iz njega izvući bilo šta u slučaju kvara. Zato je jako bitno da redovno pravite backup.

  • Disk integrisan na matičnoj ploči

MacBook Pro (od 2016 do danas) i Mac Mini (2018) nemaju disk kao posebnu komponentu već je on sastavni deo matične ploče. U slučaju kvara na ploči postoji način da se podaci sačuvaju ali se to može uraditi samo u ovlašćenim servisima kao što je iStyle.

Dakle, disk se više ne može izvaditi nositi u HelpDisc ili drugaru/komšiji, niti možete sami pokušati da ih sačuvate. Backup time postaje jedino rešenje koje korisnik može iskoristiti ako želi sam da vrati podatke.

Investicija u backup rešenje je uvek dobra jer zapamtite:

Vaše uspomene i podaci nemaju cenu!

Bitno je takođe napomenuti da backup uvek pravite pre, a ne posle pogrešnog brisanja ili kvara.

Kako napraviti backup?

Sada kada, nadam se, razumete koliko je teško sačuvati podatke nakon kvara na disku ili matičnoj ploči pokazaću vam kako da na Apple računaru napravite backup.

Šta je potrebno:

  1. Eksterni HDD

Možete kupiti bilo koji disk, bilo kog proizvođača. Cena naravno diktira kvalitet i brzinu ali za početak dovoljno je da imate eksterni HDD i da je njegov kapacitet veći od količine podataka na računaru ili od kapaciteta diska na računaru.

Savetujem da ne kupujete disk manji od 500GB, a 1TB je sada već standard.

Procedura:

  • Povežite disk na računar

Po povezivanju, ako je u pitanju novi disk koji ste tek otpakovali, pojaviće se prozor sa pitanjem da li želite da koristite taj disk za backup. Vaš odgovor treba da bude DA, tj. ‘Use as Backup Disk’.

Takođe možete primetiti i check box √ ukoliko želite da enkriptujete backup. Ovu reč (enkripcija) spomenuo sam već nekoliko puta. To znači da će backup i disk imati zaštitu koju je jako teško ili nemoguće zaobići. Dodatna zaštita je bitna ali je takođe jako je bitno da zapamtite šifru za enkripciju jer u suprotnom ni vi nećete imati mogućnost pristupa podacima.

  • Formatirajte disk.

Upozorenje: Ukoliko povezujete neki disk koji već koristite i na njemu se nalaze podaci, jako je bitno da te podatke prvo negde sačuvate jer će disk koji koristite za backup biti obrisan i prebačen u odgovarajući format što znači da će sav sadržaj na njemu nestati.

Ukoliko niste sačuvali podatke nikako ne smete kliknuti na opciju ‘erase’.

  • Hard disk će se pojaviti u Time Machine podešavanjima i backup će krenuti automatski.

Putanja do ovog menija je  > System Preferences > Time Machine

Ukoliko HDD nije povezan računar će slati notifikacije i podsećati vas da povežete disk. Takođe možete odabrati da  √ opciju ‘Show Time Machine in menu bar’ i pojaviće se prečica u meni baru u desnom gornjem delu ekrana gde se nalazi sat, status baterije, Wi-Fi…

  • Prvi backup može trajati nekoliko sati. Svaki sledeći traje kraće i dodaje samo izmene.

Čestitamo, napravili ste vaš prvi backup. Kao što vidite, izuzetno je lako. Kupite disk, povežite ga, računar će ga formatirati i krenuće da se radi backup. Na vama je samo da osigurate da je disk povezan što češće.

Korisni linkovi:

Use Time Machine to restore deleted files or older files

Restore your Mac from a backup

About Time Machine local snapshots

Restore your Mac from a backup

Leave a Reply