iPhone Update

Jedan od razloga zašto je iPhone najbolji telefon je softver poznatiji kao iOS.

Softver naravno ima svoje mane (za mene malobrojne) i Apple konstantno radi na poboljšanjima i često izbacuje update. Od objavljivanja iOS 9 verzije do danas bilo je ukupno 5 update-ova, a očekuje se i 9.3 sa dodatnim opcijama i poboljšanjima.

Update je jednostavno uraditi ali on sa sobom donosi i određene rizike kao recimo Error 53 grešku o kojoj sam pisao ranije.

Kada pokrenete update, jedan deo procedure jeste i verifikacija komponenti telefona. Ukoliko bilo koja od komponenti nije prisutna, nije originalna ili je neispravna, telefon će upasti u ‘recovery’ mod i postaće neupotrebljiv.

Korisnik najčešće nije svestan problema jer je kvar takve prirode da se ne primećuje u svakodnevnom radu (npr. ne radi bluetooth ili senzor za ambijentalnu svetlost, ili Touch ID ukoliko ne koristite otisak prsta) ili je kupljen polovan bez napomene prodavaca da su vršene popravke.

Zato je jako važno uraditi backup telefona pre samog update-a. 

Kako se radi backup možete pročitati ove:

Sada možete pristupiti update-u telefona znajući da su Vaši podaci bezbedni.
Update iPhone-a
 
Postoje dva načina da se u iPhone ubaci nova verzija iOS-a:
  • Update direktno na telefonu
  • Update preko računara koristeći iTunes
Update direktno na telefonu zahteva da tapnete na Settings > General > Software Update i odaberete opciju ‘Download and Install’. Telefon pre toga povežite na Wi Fi mrežu i priključite na punjač.
Mogući problemi:
  • Ukoliko nemate dovoljno prostora potrebno je da izbrišete neku aplikaciju ili sadržaj koji Vam u tom trenutku nije potreban.
  • Takođe, ukoliko preskačete puno verzija savet je da se update uradi preko računara i to kao čista instalacija (Restore) (npr. prelazite sa verzije iOS 7 na iOS9)

Update preko računara (Mac ili PC) zahteva korišćenje iTunes programa.

Vaš telefon povežite na računar i pokrenite iTunes program. Kliknite na ikonicu telefona u gornjem levom uglu, a zatim na polje Summary odmah ispod. Sa desne strane imate opciju Check for Update.
iTunes će preuzeti poslednju verziju iOS-a i u zavisnosti od brzine Vaše internet konekcije download može trajati i duže od sat vremena. Nakon toga pokreće se proces update-a za koji je potrebno još 20ak minuta.
Odmah pored opcije ‘Check for Update’ je opcija ‘Restore iPhone’. Update dugme upisuje novu verziju softvera bez brisanja podataka na telefonu, a restore takođe upisuje novu verziju ali briše sve podatke sa telefona.
Opciju restore birate ako želite da obrišete sve sa telefona ili ako update iz bilo kog razloga nije prošao kako treba (telefon je usporen, zamrzava, aplikacije ne mogu da se pokrenu, itd.)
Korisni linkovi:

Leave a Reply