You are currently viewing Windows – Kako instalirati?

Windows – Kako instalirati?

Zašto Windows OS?

Verovali ili ne, podrška za instalaciju Windows operativnog sistema na Apple računare prisutna je od 2006. godine, ugrađena je u Mac OS i u većini situacija instalacija je izuzetno jednostavna i brza.

Windows se instalira jer možda imate softver koji je pisan samo za taj sistem ali Apple izgleda lepo (stomatološke ordinacije, bolnice, recepcije raznih kompanija, hoteli, restorani, kafići), većina knjigovodstvenih programa pisano je samo za Windos, fiskalne kase koriste softver koji, barem u Srbiji, radi samo na Windows-u, Halcom, ePorezi (mada i tu postoji način), 3D Max…. i naravno igrice.

Igrice su uvek dobar razlog da instalirate Windows 😀

Kako?

Na Apple računaru u spotlight-u potražite Boot Camp Assistant.

Lokacija programa je Applications > Utilities > Boot Camp Assistant.

Na početnoj strani pojaviće se osnovne informacije o softveru ali i upozorenje: Napravite backup.

Korak 1:

Savet: žična tastatura i miš su poželjni, a često i neophodni ukoliko imate iMac, Mac Mini, Mac Pro. Može se dogoditi da nakon instalacije windows-a bluetooth tastatura i miš ne mogu da se povežu dok se ne instaliraju drajveri, a njih ne možete instalirati ako vam ne rade tastatura i miš. 

Korak 2:

Kliknite na ‘Continue’ i sledeći proces koji se može prikazati je poruka o brisanju iCloud keširanih fajlova ili Time Machine snapshots-ova. Sačekajte da se ovaj korak završi. Napomena: Ovaj proces nekada može trajati dugo.

Korak 3:

Zatim dolazimo do koraka u kome biramo veličinu particije, tj. veličinu prostora na disku na kome želimo da instaliramo Windows. Iako postoje određeni programi koji nude mogućnost korekcije particije nakon instalacije savetujem da u startu odaberete koliko vam prostora treba uzimajući u obzir šta sve želite da instalirate. Minimum je svakako 48GB.

Između macOS i Windows particije primetićete jednu tačku – kliknete i pomerate levo desno i na taj način određujete koliko GB odvajate za Windows.

U vrhu vidite takođe i polje ISO image. Boot Camp će automatski prepoznati ukoliko imate instalaciju negde na računaru. 

Napomena: Windows licence se plaćaju i kupuju se u PC radnjama (Comtrade, Gigatron…) ili preko ovlašćenih distributera. Potrebna je 64-bit licenca.

Licencu možete besplatno preuzeti sa Microsoft sajta ali će biti potreban aktivacioni kod. Međutim, instalaciju možete završiti bez ikakvih problema i kod možete uneti kasnije.

https://www.microsoft.com/sr-latn-rs/software-download/windows10ISO

Korak 4:

Bitno je da računar bude povezan na internet jer u koraku br. 4 Boot Camp preuzima Windows support software koji sadrži sve neophodne drajvere.

Ukoliko se iz nekog razloga ovaj folder ne skine možete naknadno preuzeti drajvere:

U gornjem levom uglu računara, pored  pisaće Boot Camp Assistant. Ukoliko piše nešto drugo, kliknite na Boot Camp program i pojaviće se željeni program pored , zatim na Action > Download Windows Support Software.

Korak 5:

Hard disk se deli na macOS i WinOS u odnosu na izbor koji ste napravili u koraku 3. Ovaj proces takođe može trajati duže, računar se može zamrznuti ili se pojavljuje kružić duginih boja i naravno, ne gasite računar nikako.

Korak 6:

Windows fajlovi kao i Windows Support fajlovi se kopiraju na disk. Ako imate računar koji koristi SSD ova procedura je izuzetno brza, kao i sama instalacija kasnije. Ako imate HDD, čekaćete. 

 Korak 7:

Nakon kopiranja fajlova moraćete da unesete šifru ili otiskom prsta potvrdite nastavak instalacije. Pre nego što to uradite jako je bitno da sačuvate sva dokumenta koja možda imate otvorena jer se računar restartuje odmah po unosu šifre ili potvrde otiskom prsta.

Neću detaljnije prolaziti kroz proces instalacije u samom Windows-u ali ću skrenuti pažnju na nekoliko bitnih detalja:

  1. Na starijim modelima Apple računara možda će se pojaviti prozor koji traži da korisnik sam formatira Windows particiju. Jako je bitno da vodite računa jer veliki broj korisnika greškom obriše macOS particiju. Particija predviđena za brisanje zove se BootCamp. 

  2. Ukoliko nemate aktivacioni kod savetujem da isključite internet tj. izvučete ethernet kabl, ako je računar žično povezan na internet jer nećete moći da nastavite dalje.
  3. Kada se završi instalacija odmah se na ekranu pojavljuje Boot Camp. Potrebno je da kliknete na Next i završite instalaciju drajvera.

Ako sve ide kako treba ceo proces instalacije Windows OS-a, na računarima koji imaju SSD ili PCI-E disk, traje oko 60 minuta.

Ako želite da izbrišete Windows, potrebno je da ponovo pokrenet BootCamp i jedina opcija koju ćete videti jeste ‘Remove Boot Camp’. Naravno, sačuvajte sve vaše podatke koji su na Windows particiji pre nego što nastavite dalje.

Korisni linkovi:

Boot Camp – Official Apple Support

Install Windows 10 on your Mac with Boot Camp Assistant

Start up your Mac in Windows or macOS with Boot Camp

Restart your Mac in macOS or Windows

Create an ISO image for Boot Camp from Windows installation media 

This Post Has 4 Comments

  1. Aleksandar Radojevic

    Zdravo Miroslave, postoji li način da se instalira MacOS virtuelna mašina na Windows PC-ju?

  2. Zoran Petrovic

    Miroslave, imam Ipad pro 11inch 3-ca generacija i zeleo bi da instaliram windows aplikaciju. Da li znas gde bi to mogao da uradim?.

Leave a Reply