Apple ID

Apple ID je neophodan u svakodnevnom radu na Vašem Apple uređaju. Sa njim aktivirate i koristite App Store, Mac App Store, iTunes Store, iCloud, Facetime, iMessage…

iPhone/iPad/iPod Touch možete koristiti i bez toga, ali se hjihova funkcionalnost značajno smanjuje.
Na žalost, naša zemlja već skoro 8 godina nije na spisku podržanih zemalja.
Ako nema Srbije, kako se registrovati?
Dugi niz godina korisnici su nalog kreirali na pravu ili fiktivnu adresu u Americi i tu nije bilo nikakvih problema sve dok ne poželite da kupite neku aplikaciju. Da bi ste obavili kupovinu potrebno je da imate kreditnu karticu banke zemlje koju ste iskoristili za registraciju. Dakle, potrebna Vam je američka kreditna kartica. Drugi način bio je da nabavite Gift Card koji takođe mora biti za američko tržište.
Poslednjih nekoliko godina nalog se može kreirati koristeći Hrvatsku. Podaci ne moraju da se izmišljaju i mogu da se koriste kartice naših banaka što je mnogo olakšalo stvar.
Određeni korisnici potvrdili su da se na isti način može koristiti Makedonija i Slovenija, ali ja lično nisam testirao.
Kako kreirati Apple ID?
U narednih nekoliko koraka objasniću Vam kako da kreirate ID na Vašem iOS uređaju:
Tapnite na App Store aplikaciju (plava ikonica sa slovom A u sredini)
U donje delu ekrana odaberite ‘Top Chart’ polje, a zatim u gornjem delu ekrana odaberite ‘Free’
Odaberite bilo koju aplikaciju, tapnite na ‘get’, a zatim na ‘install’. Pojaviće se prozor u potrebno je da izaberete ‘Create New Apple ID’
Sledeći korak je odabir zemlje registracije. Ja sam registrovan na Hrvatsku, ali vi možete odabrati bilo koju zemlju u kojoj imate adresu prebivališta ili na Google mapama pronaći neku adresu za registraciju. Hrvatska je napogodnija jer možete koristiti tačne podatke, adresu, broj telefona, grad…
Unesite email adresu koji koristite svakodnevno, a potrebno je i da kreirate šifru za Vaš Apple ID. Šifra mora da sadrži minimum 8 karaktera i da sadrži velika, mala slova i brojeve.
Sledeći korak, jako važan, je odabri sigurnosnih pitanja i upisivanje odgovora. Ova opcija može Vam pomoći pri promeni šifre ukoliko je zaboravite. Takođe, ukoliko koristite neki drugi mail, možete ga upisati u polju ‘rescue email’ i šifra se može promeniti i na taj način.
Zatim unesite dan, mesec i godinu rođenja (osoba mora biti punoletna) i obeležite polja ukoliko želite da primate obaveštenja o novim aplikacijama i specijalnim ponudama kompanije Apple.
Stigli smo i do polja sa karticama. Ukoliko ste ispratili sve korake pored opcija da unesete broj kartice pojaviće se i četvrta opcija ‘None’. Razlog zašto sam registrovan na Hrvatsku je taj što mogu da koristim kreditne kartice Banca Intesa. Testirao sam Visu, MasterCard, Amex i karticu za internet plaćanje. Međutim, ovo nije pravilo već rupa u sistemu i ne postoji garancija da će i vaše kartice, pa čak i iz iste banke, takođe biti prihvaćene pri registraciji.
Ukoliko ste odabrali ‘None’ ili imali sreće sa karticama, unesite Vaše lične podatke (Ime, prezime, adresu, poštanski broj, grad i broj telefona). Slobodno možete koristiti tačne podatke, a ukoliko planirate da unesete informacije sa kartice, neophodno je da podaci budu isti kao na kartici.
Klikom na ‘next’ završili ste registraciju. Na Vaš mail stićiće potvrda i potrebno je da kliknete na link, unesete još jednom mail i šifru za Apple ID i možete da uživate u Vašim aplikacijama.
Korisni linkovi:

Leave a Reply