You are currently viewing App Store – Promena regiona

App Store – Promena regiona

 

Sigurno ste do sada videli ili pročitali vest da će se Srbija uskoro naći na spisku zemalja koje imaju App Store.  Zvanična potvrda trebala je da bude 10.04.2020.

Međutim, tog desetog aprila nismo videli našu zemlju na spisku zajedno sa ostalih 150+ zemalja. Čekamo i dalje.

https://support.apple.com/en-us/HT204411#europe

Međutim, ovaj tekst, osim uvoda, neće biti posvećen toj vesti jer već sada možete pronaći nekoliko desetina tekstova iste ili slične sadržine. Ja ću pisati o proceduri promene regiona/zemlje i kakvi nas sve problemi mogu čekati.

Promena regiona

Korisnici Apple proizvoda u Srbiji najčešće su kreirali Apple ID nalog koristeći Hrvatsku ili USA kao zemlju/region registracije. Hrvatska je bila lakši izbor za korisnike koji su koristili platne kartice za kupovinu aplikacija ili iCloud za backup. USA nalog, sa druge strane, donosio je mogućnost registracije na razne druge servise kao što je AppleTV+, Apple Music, iTunes Store, ali se platne kartice (osim ako niste imali američku karticu) nisu mogle koristiti već su morale da se kupuju gift kartice

Da bi se promenio region na Srbiju korisnik mora da uradi sledeće:

 1. Potroši sav kredit koji mu je preostao;
 2. Otkaže sve pretplate;
 3. Članstvo za sezonske pretplate ili rentirane filmove mora da istekne;
 4. Ukoliko ste tražili povrat novca iz nekog razloga taj zahtev mora se realizovati;
 5. Morate preuzeti sve aplikacije ili druge sadržaje koje ste kupili jer možda neće biti dostupni u novom regionu;
 6. Family sharing‘ se mora isključiti ako se ste je Vi aktivirali;
 7. Apple Care i Apple Care+ pretplate se moraju otkazati ili se mora kontaktirati Apple podrška;

1. Idealan scenario:

Pod pretpostavkom da ni jedan od nabrojanih koraka ne morate da ispunite promena regiona je izuzetno jednostavna stvar, a proces je sledeći:

 1. Tapnite na Settings aplikaciju

 2. Tapnite na Vaše ime pa na iTunes & App Store

 3. Još jedan tap na Vaš Apple ID email, a zatim odaberite ‘View Apple ID’ opciju.

  * Možda ćete morati da unesete šifru za Apple ID nalog.

 4. Sledeći korak je ‘Change Country or Region’, a zatim odaberite SRBIJU koja će biti smeštena između Senegala i Sejšela.


  Međutim, veliki broj korisnika neće imatu tu sreću da promeni region sa nekoliko dodira pa ćemo proći i kroz probleme koje možete očekivati.

2. Kredit

Ukoliko ste kupovali Apple Gift kartice sa određenim iznosom (od 10 do 200$) kako bi dopunili Vaš račun i mogli da kupujete razne aplikacije, plaćate servise važno je da znate da se taj kredit mora potrošiti ili ga se možete odreći pre promene regiona.

Bitno je napomenuti da se aplikacije koje ste kupili ne brišu, ne gubite pravo na njih, ne morate ponovo da ih plaćate ali je bitno da budu na telefonu jer možda neće biti dostupne u srpskoj App prodavnici.

Jedan od primera je HBO Go aplikacija za naš region koju morate preuzeti sa hrvatskog store-a, ne postoji na američkom. Pa ako bi recimo menjali region sa HR na USA HBO Go aplikacija ne bi bila dostupna za preuzimanje ako je već niste skinuli na telefon.

2a. Kredit nije uvek lako potrošiti i velika je šansa da će Vam se dogoditi sledeća situacija: ostaće Vam iznos koji se ne može potrošiti jer ne postoji aplikacija ili usluga koja košta 0.13$. 

U takvim situacijama ne preostaje Vam ništa drugo osim da kontaktirate Apple podršku na broj telefona +448001076285. Skype pozivi su besplatni, a biće Vam potrebno dobro znanje engleskog jezika. Takođe, tražiće Vam da spelujete ime i prezime, mail i mnogo je lakše ako koristite sledeću tablicu:

Spelovanje mog imena i prezimena bi na engleskom izgledalo ovako:

Ime Prezime
  M – Mike   P – Papa
 I – India   E – Echo
     R – Romeo     T – Tango
   O – Oscar       R – Romeo
   S – Sierra     O – Oscar
  L – Lima      V – Victor
A – Alfa    I – India
    V – Victor        C – Charlie

 

2b: Ako ste registrovani na USA region možda je za vas još lakše da kontaktirate Apple podršku. Potrebno je da sa App Store-a skinete aplikaciju Apple Store, tapnete na vašu sliku u gornjem desnom uglu > Get Help > Chat 


 

Ja iskreno nisam uspeo da kontaktiram Apple na ovaj način i javilo mi se još korisnika koji takođe nisu uspeli, ali određeni broj ljudi uspeva iz nekog, za sada nepoznatog razloga.

3. Pretplate

Određeni broj korisnika ima aktivne pretplate za Netflix, Spotify, Apple TV+, Apple Music i ove pretplate (osim Netflixa) neće biti dostupne na srpskom storu u narednom periodu. Tu naravno postoje i mnoge druge pretplate ali sam naveo neke najčešće i na svakom korisniku je da razmisli da li mu se isplati da prelazi na drugi region.

Na ovom linku je u svakom slučaju detaljno objašnjeno kako se otkazuje pretplata:

https://support.apple.com/en-us/HT202039

4. Family sharing

‘Porodični’ Apple ID nalog nije lako otkazati, barem je to moje iskustvo. Iako je na Apple Support stranici objašnjena procedura, u praksi stvari ne idu tako jednostavno i događaju se razni, nasumični problemi koji zahtevaju da kontaktirate Apple podršku.

Prvo, ukoliko imate maloletnu decu, mlađu od 13 godina, a koja su prijavljena na porodični Apple ID, ne možete da otkažete ‘Family sharing’ dok decu ne prebacite na drugi ‘Family Sharing’.

https://support.apple.com/en-us/HT201080

Ukoliko su deca starija od 13 godina dovoljno je samo da napustite Family Sharing i svi ostali članovi biće slobodni da koriste svoje Apple ID naloge samostalno, neće više imati pristup sadržajima koji su plaćeni kroz glavni Apple ID nalog.

 1. Settings > [Vaše ime] > Family Sharing. 
 2. Tapnite na Vaše ime
 3. Odaberite ‘Stop Family Sharing’

https://support.apple.com/en-us/HT201081

4a: Ako plaćate iCloud prostor i na njemu imate backup-e uređaja članova porodice, taj sadržaj se ne briše. Vi menjate samo region. Ono što neće biti dostupno jesu aplikacije ili sadržaji tih aplikacije koji se nude samo u određenom regionu (Muzika, Filmovi…). Dakle vi ‘izbacujete’ članove, menjate region, vraćate članove, a backup stoji i dalje na iCloud-u.

5. Apple Care i Apple Care+

Apple Care ili Apple Care+ (u daljem tekstu AC+) mogu se uplatiti u punom iznosu ali se veliki broj korisnika odlučio da AC+ plaća u mesečnim ratama jer ne morate odmah uplatiti iznos od 200-300$, a možete da prekinete u bilo kom trenutku. Rata se skida na početku meseca i pruža zaštitu u toku tog meseca i ova opcija je moguća samo ako koristite USA nalog ili nalog registrovan na neku od podržanih zemalja:

https://www.apple.com/legal/sales-support/applecare/countrylist.html

Međutim, promena regiona na Srbiju značila bi da korisnici moraju da prekinu da plaćaju ovu vrstu osiguranja i opet je na korisniku da odluči šta mu se više isplati.

Kontaktirao sam i Apple podršku ali osim generičkog odgovora nisam uspeo da dobijem precizne informacije već svaki zahtev razmatraju ‘case by case’.

 

6. iCloud pretplata:

Ukoliko plaćate iCloud prostor od 50GB, 200GB ili 2TB promena regiona neće uticati na iCloud. Potrebno je samo da dodate karticu za plaćanje kako bi Apple mogao da naplati mesečni iznos.

Izmene u tekstu:

20.04.2020 – Dodat deo 2b, Chat sa Apple podrškom ako imate USA Apple ID

20.04.2020 – Dodat deo 4a, Family Sharing

Korisni linkovi:

Change your Apple ID country or region

Leave Family Sharing

View your Apple ID balance

See or cancel your subscriptions

Payment methods that you can use with your Apple ID

Redownload apps, music, movies, TV shows, and books

Availability of Apple Media Services

This Post Has 6 Comments

 1. Jana

  Danas je 13.04. a jos uvek nema Srbije na listi…Nadam se da ce uskoro dodati, koliko vidim, za sada je jedina opcija da se kreira novi Apple ID sto bih htela da izbegnem, nadam se da ce uskoro dodati…

  1. Pozdrav Jano,

   Svi se nadamo ali nam preostaje samo da čekamo. Očigledno 10.04 nije bio taj dan i taj datum.

 2. Sasa

  Pitanje, u koliko smo kupovali neke aplikacije ili dodatke za navigaciju, da li ce promenom regiona to nestati?

  1. Neće ako te aplikacije postoje i u regionu na koji prelazite. Ja sam kupio iGO Navigation sa mapama za Evropu i lokacijama saobračajnih kamera na USA App Store-u, ali ta aplikacija postoji sada i na SRB App Store-u i nema problema.

Leave a Reply