Aktivacija telefona!

Kupovina novog Apple proizvoda je zaista poseban događaj i ja i dalje volim trenutak kada moram da otpakujem kutiju telefona.

Međutim, nakon otvaranja i prvih pozitivnih utisaka potrebno je aktivirati iPhone, a to predstavlja značajnu prepreku za mnogo korisnika.

Sledi kratko, jednostavno uputstvo za aktivaciju. Tekst je preuzet sa Apple Support stranice. Za početak ubacite ispravnu Nano SIM karticu u telefon.

1. Uključite Vaš novi telefon pritiskom na Power dugme koje se nalazi na desnoj strani telefona (iPhone 6 i 6S) ili na gornjoj ivici telefona ako imate neki od starijih modela (4, 4S, 5, 5C, 5S). Na ekranu pojaviće se reč ‘zdravo’ na više jezika.

Već ovde imali smo situacije da se reč ‘zdravo’ pojavi recimo na kineskom jeziku i korisnici nas automatski pitaju da li je njihov telefon napravljen za Kinesko tržište.
2. Izaberite zemlju, a zatim i jezik telefona. Srbija je na spisku zemalja, ali nema i srpskog jezika – najbliža alternativa je hrvatski.
3. Zatim je potrebno povezati telefon na Wi Fi mrežu. Ukoliko WiFi mreža nije dostupna, možete pokušati da koristite i internet preko kartice ukoliko je to moguće. Potrebno je desetak sekundi da se telefon aktivira i nakon toga potrebno je da odlučite da li želite da uključite lokacijske usluge’. Ovu opciju koriste mnoge aplikacije kao recimo Weather App da bi prikazala prognozu na lokaciji na kojoj se nalazite, navigacija, Maps, Google Maps, Facebook, WhatsApp, Viber, itd…
4. Sledeći korak je podešavanje sigurnosnih opcija, tj. otisak prsta i šifre za telefon. Ispratite uputstva na ekranu, jednostavno je, ali i dobro upamtite šifru koju upisujete. Šifra može biti četvorocifrena, šestocifrena, alfanumerička (sadrži slova i brojeve).
5. Korak br. 5 donosi nam više mogućnosti, tj. ukoliko ste ranije koristili iPhone možete da birate da li želite da prebacite sadržaj na novi telefon i to na dva načina: iCloud Backup ili iTunes backup. Oba procesa opisao sam u prethodnim blogovima:
Treća opcija je da podesite telefon bez ikakvog vraćanja podataka, a četvrta je prebacivanje sadržaja sa telefona koji koristi Android i zahteva instalaciju Move to iOS aplikacije, o čemu ću pisati u nekom od narednih blogova.
6. Sledeći korak nudi Vam da unesete postojeći Apple ID ili da kreirate novi. Ukoliko imate Apple ID, možete ga slobodno uneti, a u slučaju da nemate kliknite na ‘Don’t have an Apple ID or forgot it’ i izaberite opciju ‘Create later’ pa ćete kasnije izabrati drugi način da kreirate Apple ID.
7. Setup Siri, Apple virtualni asistent koji je sve pametniji i funkcionalniji. Naravno, Siri još uvek ne razume srpski jezik pa ćete morati da komunicirate sa njom na nekom drugom podržanom jeziku ako želite.
8. Nakon toga odaberite način prikaza sadržaja na ekranu, standardni ili zumirani ukoliko Vam stvari na ekranu deluju suviše sitno.
Čestitamo. Uspešno ste aktivirali Vaš telefon, a ista je procedura i za iPad i iPod Touch.
Mogući problemi:
  1. Telefon nekada neće da se aktivira nakon što se poveže na Wi Fi mrežu. To se nekada dešava zbog preopterećenosti Apple Servera i uvek možete proveriti status na linku ili pokušate jednostavno kasnije. Nekada i Apple baza ne evidentira aktivaciju pa je potrebno doneti telefon u Servis kako bi smo uradili reinstalaciju i kontaktirali Apple direktno u vezi aktivacije.
  2. SIM kartica nije ispravna, a ako je sečena postoji mogućnost da neće raditi kako treba. Novu SIM karticu možete uzeti kod operatera.
Korisni linkovi:

Leave a Reply